Csináld magad

Csináld magad
Trükkök anyagok titkok....
 
Csináld magad
 
Néhász kis titik:
csináld nagad házilag:

 

Ragasztó:

Kazeinenyv:
Természetes alapanyagokból házilag is könnyen elkészíthető ragasztóanyag. Alapanyaga a tejben, túróban lévő tejfehérje, a kazein. Sovány túrót mésztejben v. nátronlúgban oldunk, a végeredmény egy mézszerű oldat lesz. Szűréssel a fel nem oldódott túrót leválasztjuk, és már kész is a ragasztónk. A bekevert anyagot nem tárolhatjuk hosszabb ideig, mert megromlik a tejfehérje miatt. A kazeinenyvet készíthetjük a kereskedelemben kapható por alakú enyv és víz keverésével is. Tölgyekhez nem javasolt, alkalikus hatása miatt. A kész ragasztás vízálló és hőre érzéketlen lesz. Fazékidő 5-10 óra ( hőmérséklettől függően), préselési idő 4-6 óra, a teljes ragasztási szilárdság elérése min. 1 hét. Régen általánosan használt ragasztó volt, különösen a népi bútorok készítőinél. A festett bútorok alapozásához is gyakran használták akár magában beeresztőként, akár földfestékekhez keverve kötőanyagként. Sok más hagyományos festék kötőanyaga. Használatával ( földfestékekkel v. fémsókkal színezve) természetes színű (bútor) festékeket kapunk, melyek ráadásul vízállók is.
Kazeint úgy csinálhatsz, ha sovány!!! túróba mésztejet öntesz. Jól össze kell törni előtte a túrót homogénre. Sűrűségét a hozzáadott lé mennyiségével szabályozhatod, semmi extra recept nem kell . Csak az a lényeg hogy ne legyen zsíros a túró. Tárolni nem lehet, max. 1 napig de inkább fél, tehát csak annyit csinálj amit fel is használsz és olyan tálban amiért nem kár.
 
 

Felületkezelő anyagok:

Forrás:  Asztalos.hu/. Répás János Sándor
Sellak dörzslakk
Borszesz 1000 gramm
Sellak 150 gramm
 
Sellak dörzslakk
Borszesz 1000 gramm
Sellak 120 gramm
Szandarak 30 gramm
 
Sellak dörzslakk
Borszesz 1000 gramm
Sellak 120 gramm
Manilakopál 90 gramm
 
Pétervári lakk
Borszesz 1000 gramm
Sellak, viaszmentes 180 gramm
Manilakopál 330 gramm
Len- vagy dióólaj 5 gramm
Gyantaolaj
Dióolaj 1000 gramm
Fenyőgyanta 330 gramm
Terpentin 40 gramm
A porrátört gyantát lassú tűzön felmelegített olajba kell belekeverni. Ha a gyanta feloldódott, hozzá kell keverni a terpentint. Nem áll el túl sokáig, ezért célszerű mindig frissen használni. Jól záródó edényben, napfénytől védett, hűvös helyen kell tárolni.
 
Szandarak lakk
Borszesz 1000 gramm
Terpentin 80 gramm
Szandarak 250 gramm
Masztik 60 gramm
 
Viasz
Méhviasz 100 gramm
Manilakopál 50 gramm
Az apróra tört méhviaszt és a porrá tört kopált kettősfalú forralóedénybe téve annyi terpentinnel kell felönteni, hogy ellepje. Óvatos melegítés és folyamatos keverés mellett össze kell olvasztani. Ha kihűlt, felhasználásra kész.
 
Viasz
Méhviasz 100 gramm
Karnaubaviasz 20 gramm
Az apróra tört méhviaszt és a karnaubaviaszt kettősfalú forralóedénybe téve annyi terpentinnel kell felönteni, hogy ellepje. Óvatos melegítés és folyamatos keverés mellett össze kell olvasztani. Ha kihűlt, felhasználásra kész.

 

BejelentkezésYou are here:   HomeFa és szakmaCsináld magad